Sv. Antun Padovanski

 

Po Antunu k Isusu. To su znamenite riječi pape Pia XI prigodom sedamstote godišnjice smrti sv. Ante. To je doista poslanje sv. Antuna, izvanrednog sveca koji , u tajnovitom nacrtu Božje providnosti, ostaje i danas velik učitelj duhovnog života, živi primjer kreposti i svetosti, moćni zagovornik kod Boga. Sv. Antun je i danas svjetlo i vođa kršćanskog naroda. 

Sv. Antun svetac je cijeloga svijeta. Molimo ga da se po njegovu zagovoru Božje kraljevstvo još više širi i donese nam mir, ljubav i spasenje svim ljudima.

Sv. Misa u kapelici na Movru u 9 sati i popodne u 19.00 u Župnoj crkvi!

Da ne ohladni ljubav mnogih

usp. Mt 24, 12

 

 

Već dvanaestu godinu, 3. korizmenu nedjelju posvećujemo potrebama Katoličke Crkve i hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Bog, Otac milosrđa, i ovu nas Korizmu poziva na "sakramentalno obraćenje", na povratak Gospodinu u svim područjima naših života, pa tako i nadilaženjem samoljublja i sebičnosti. 

Iz poslanice mons. Josipa Mrzljaka citirat ću sljedeće: " Pozivam vas, braćo i sestre, da misleći na naše sunarodnjake u Bosni i Hercegovini molite za njihov ostanak i opstanak, da molite, zajedno sa svim biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama, sa svim našim iseljenicima po  cijelome svijetu i cjelokupnim Božjim narodom, da Crkva u Bosni i Hercegovini bude znak mira, zajedništva i solidarnosti, da svi mi u svojim srcima, kao plod korizmenih nastojanja, zapalimo svjetlo nade za Hrvate u Bosni i i Hercegovini svjedočeći: Niste sami! Moleći i darujući, prema svojim mogućnostima, zahvalimo i pokažimo Gospodinu da nam naši bližnji u vjeri nisu daleko od srca". 

U spomen na Vukovar

Prijatelj

Trećega ljeta

po ulasku mom

u ovaj grad,

došao je lijep

u visokoj kiši.

U zamišljenoj ruci

donio je šum ravnice,

a jedna uska dugačka rijeka

u njegovim tihim koracima

skandirala je

svoje ime.

 

Boje zaljubljene jeseni

nisu znale otići 

iz njegove kose.

I zima se (kradom) ponavljala

u njegovim tamnim vlasima.

Njegova je duboka duša

milovala zemlju,

i, izrasla iz zemlje,

uranjala u njezine ponore. ( Josip Pupačić) 

Sv. Ivan Trogirski

 

Sv. Ivan Trogirski, čovjek iznimnih ljudskih i svetačkih osobina,  živio je u 11. stoljeću. Biskupom trogirskim bio je gotovo 40 godina. U bremenitim vremenima u kojima je živio pozivao je na mir, zalagao se za pravednost, zajedništvo i ljudske živote. Sv. Ivana povezujemo s mnogo legendi, a najpoznatija je ona prema kojoj je, putujući u Šibenik po olujnom vremenu doživio brodolom nakon kojega je hodao po moru, smirio valove i po njegovom zagovoru spasio mornare i sav teret.

                    

        

GOSPA OD POMOĆI

Gospi sviju sanja hram sam digo i ja

Na vrhuncu svojih želja i čeznuća;

Moja vjera živa, moja molba vruća

Kleče pred oltarom što vonja i sija.  (V. Nazor: Gospa sviju sanja)

 

 

345. godine sv. Ivan Zlatousti nazvao je Mariju, pomoćnicom kršćana. U svibnju, Marijinu mjesecu slavimo je kao Pomoćnicu kršćana. U litanije taj je zaziv uveden poslije pobjede kršćanske vojske nad Turcima 7. listopada 1571. u bitki kod Lepanta. Godine 1683. Turci su bili pred zauzimanjem Beča ali su kršćani pod vodstvom poljskog kralja Sobjeskoga pobijedili nadmoćnijeg neprijatelja. I francuski vladar Napoleon borio se protiv Petrovih nasljednika. Papu Pia VI izopčio je iz crkve, bacio u tamnicu u kojoj je ostao sve do svoje smrti. I papu Pia VII je zatvorio i držao šest godina u zarobljeništvu da bi se na 24.svibnja 1814. godine nakon Napoleonova poraza kod Leipziga, vratio u Rim. Putem je u znak zahvalnosti posjetio mnoga Marijina svetišta jer se uzdao u njenu pomoć.Stoga, Mariju, Pomoćnicu kršćana slavimo za uspomenu na svečani povratak Pia VII iz sužanjstva. 

QualityJoomlaTemplates.com

Razni sadržaji

Saturday the 23rd. Sva prava pridržana © Župa Uznesenja BDM Rogoznica 2008-2017