Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Mora

 

U noćni sat

Ušo je ko tat...

U kutu čuči,

Došo je, da muči,

Da mi kosti toči, oči kljuje,

Udara na muke, crven lanac kuje,

-Voda, kamen,

Led i plamen,-

Krvnik, inkvizitor, grabant,

Sluga mraka, vječne boli trabant-

Dok kroz prozor diše stari, tihi vrt,

A srce bolno kuca: smrt-smrt-smrt. ( A.G.Matoš)

 

 

 

"Nek mi se jezik za nepce prilijepi ako spomen tvoj smetnem ja ikada". (Ps138,1-6)

... ako ne stavim "Hrvatsku" 

vrh svake radosti svoje!

 

18. studenoga, dan je bolnog sjećanja i molitve za sve poginule i nestale branitelje i civile Vukovara i Škabrnje. Još je bolnija činjenica da je ta razaranja i pogubljenja mogao učiniti čovjek, čovjek koji je pao ispod razine ljudskoga dostojanstva, čovjek pomraćenoga uma, zaslijepljen ideologijom zla.

I svaki puta ponavlja se slika Kalvarije; u svima koji su pogubljeni tamom ljudske izopačenosti, Isus Krist je ponovo razapinjan i ubijan. U raspetome Kristu vidimo žrtvu naših branitelja, a uskrsnućem, novu nadu, nesebičnu ljubav, temelje novoga života za nas i našu Domovinu. 

 

 

 

Majka Terezija iz Calcutte

 

" Često se osjećam poput olovčice u Božjim rukama. On je taj koji piše, on je taj koji razmišlja, On je taj koji čini pokrete, a na meni je samo biti olovkom." Govor Majke Terezije u Rimu 7. ožujka 1979.

 

Majka Terezija, nastavlja pronositi Božje svjetlo i ljubav u sve kutke svijeta, privodeći sve k Srcu Božjemu te ujedinjujući milijune ljudi svih naroda, kultura, religija i one bez religija, muškarce, žene, djecu, mlade, stare u svezu ljubavi Božje, tažeći Božju žeđ za poniznim djelima ljubavi prema najsiromašnijima od siromaha. ( s. Nirmala Joshi)

 

Molitva za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca

Iz duhovne oporuke blaženog kardinala Alojzija Stepinca:

... Sjetite se kojom zgodom u svojim molitvama i mene, svoga pastira u teškim vremenima, da mi Gospodin bude milostiv! Nadam se, da će mi milosrdni Isus udijeliti milost, te ću moći vazda u nebu moliti i za sve vas dok bude svijeta i vaše nadbiskupije, da postignete cilj, za koji vas je Bog stvorio. ( Krašić, 28.svibnja 1957.)

 

Gospodine Bože, izvore svetosti i milosti,

blaženoga Alojzija, pastira i mučenika,

pozvao si da ti služi kao navjestitelj i branitelj istine

i kao hrabri svjedok vjernosti Crkvi.

Poslušan tvojoj Riječi i vođen Duhom tvoje ljubavi,

zauzimao se za siromašne i obespravljene;

ostavio nam je divno svjetlo čiste savjesti,

pouzdanja u tebe i ustrajnosti u trpljenju.

Ponizno te molimo da nas obdariš svojom radošću

te blaženoga Alojzija ubrojiš među svece sveopće Crkve,

da bismo ga mogli još predanije slijediti i uteći se

njegovu moćnu zagovoru u svojim životnim potrebama.

Po njegovim molitvama jačaj proročki glas Crkve,

koji širi nadu u dolazak tvojega kraljevstva,

praćen blizinom i utjehom Blažene Djevice Marije

Majke i kraljice vjernoga ti naroda.

Po Kristu, Gospodinu našemu. Amen!

 

 BENEDIKT XVI, papa u miru

 ...ovu se večer želimo u miru i pobožnosti prisjetiti blaženoga Alojzija Stepinca, neustrašivoga pastira, primjera apostolskog žara i kršćanske čvrstoće, čiji herojski život još i danas prosvjetljava vjernike hrvatskih biskupija, podržavajući ih u vjeri i crkvenom životu.

Božić - Rođenje Gospodnje

 

 

 

" Narod koji je u tmini hodio, svjetlost vidje veliku; one što mrklu zemlju obitavahu, svjetlost jaka obasja". (Iz 9,1)

Božić, izvanredan događaj, Bog dolazi k nama da postane jedan od nas. Koliko ljubavi u ovom događaju. Dijete je rođeno za nas, Bog nam je darovan. 

To je Isus, Emanuel, s nama Bog!

Poput pastira i mi smo čuli glas anđela koji nas zove u Betlehem. Ova naša crkva je poput Betlehema, živih jaslica jer ovdje, u njoj, svakodnevno susrećemo Isusa. 

Tko su oni koji su primili Isusa; to je Marija, nazaretska Djevica iz malog neznatnog gradića u Galileji, koja je, sačuvavši slavu djevičanstva, prosula svijetom vječno Svjetlo, Isusa Krista (pref), Josip, stolar, o kojemu gotovo ništa ne znamo i pastiri, skromni, prezreni koji su čuvali svoje stado. Isus nije rođen ni u Jeruzalemu ni u Rimu, nego u Betlehemu, poznatom samo po pastirima. 

Božić nam pokazuje da snaga koja mijenja svijet, dolazi od skromnih i poniznih, od Boga koji se ponizio za našu ljubav.

Isusovim rođenjem ništa više nije isto. On traži od nas da započnemo novi život, da ispunimo srca novim osjećajima. 

" Ne bojte se! Evo javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod. Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj - Krist Gospodin". Idite u Betlehem i naći ćete Isusa.

Betlehem, kuća kruha. Ovdje, u crkvi imamo Betlehem, kruh koji blagujemo  u svetoj Euharistiji, svake nedjelje, svakoga dana.

 

Kad su pastiri došli u Betlehem, našli su dijete na slamici, povijeno u pelene. Anđeli su milozvučnim glasom pjevali " Slava Bogu na visini, a na zemlji, mir ljudima, miljenicima njegovim"! To je početak Glorie koju ponovo počinjemo pjevati nakon Adventa. Da, slava Bogu! Časteći Boga, nalazimo mir. Danas, novorođeno Dijete, želi nam podariti trajnu radost, uljepšati naše duše svojom prisutnošću, uresiti je svojim milostima. 

Došli smo u Betlehem pozdraviti Isusa ali što će biti sutra. Što će biti s ovim Djetetom u našem životu? Marija i Josip nisu našli svoje mjesto u kući nego u svratištu. Isus je i tu sretan jer je dočekan u ljubavi. Učinimo u svojim srcima Betlehem, primimo Isusa, naučimo slušati Evanđelje sudjelujući na sv. Misama, želeći dobro bolesnima, potrebitim, starima. Napravimo trajno u našim kućama Betlehem jer Isus i dalje traži mjesto po svijetu. Budimo kao Josip i Marija, otvorimo svoja srca i živimo s Isusom čuvajući njegovu Riječ. Budimo ponizni i maleni pred novorođenim Djetetom kako bismo bili veliki u ljubavi!

Ovoga Božića, neka nas zamiluje novo srce, srce božanskoga Spasitelja!

... O blaženi Bože moj,

Koliko li te stajalo 

što si me tako ljubio! (A. Liguori)

 

Sretna Nova 2019. godina!

Opširnije...

Misli

                Mir s Kristom je mir svih dana u tjednu, no svoju puninu ima u nedjelji, danu Gospodnjem par excellence. Eto zašto o tome govorim danas u nedjelju, t.j. na dan Gospodnji. Od prve stranice Postanka (2,3) koja posvećuje ustanovljenje subote - koja će kasnije postati naša nedjelja - sve do najnovijih poticaja i skrbi svete Crkve oko pobuđivanja zanimanja kod puka za nedjeljno bogoslužje, provlači se poput nekog spjeva cijela jedna nit života i sjedinjenja duša s Bogom, istinski razgovor stvorenoga sa Stvoriteljem neba i zemlje, duhovno uzdizanje  prema bogatstvima vrhunaravnog reda: sve to kako bi  ovdje na zemlji mir zavladao u dušama kao inchoatio futurae gloriae.

....  slavlje i pjesma kršćanskog života. To je božanski i ljudski zakon koji naređuje odmor i mir. No kakve li suprotnosti u trenutačnom izopačivanju osnovnih počela kršćanskoga i civilnog života, kolikog li samo oskvrnuća svetog počinka nedjelje, kolikog li kontrasta između svjetovnih običaja i Božje zapovijedi "memento, ut diem sabbatum sanctifices" (sjeti se da svetkuješ dan subotni) (Izl 20,8). 

Sv Ivan XXIII,papa -  Dnevnik duše

QualityJoomlaTemplates.com

Razni sadržaji

Tuesday the 19th. Sva prava pridržana © Župa Uznesenja BDM Rogoznica 2008-2017