MOLITVA ZA JEDINSTVO KRŠĆANA


 

Molitve za jedinstvo kršćana postoje otkad Crkvi prijete raskoli, dakle od početka Crkve. Već u Novom zavjetu Isus moli za jedinstvo svojih učenika. Naročito aktualne molitve postaju nakon podjela koje su se dogodile među kršćanima. Svjesni ljudskih uvjetovanosti i nesavršenosti, svjesni nedostatnosti svojih ljudskih snaga, osjećali su i osjećaju potrebu pomoći Duha Božjega u uspostavi narušenoga zajedništva. Paul James Watson, u početku pripadnik američke episkopalne crkve, a kasnije zaređen za katoličkoga svećenika, smatra se utemeljiteljem suvremene molitvene osmine za jedinstvo kršćana. Za održavanje molitvene osmine za jedinstvo nije slučajno odabrao siječanjski termin (18.-25.siječnja) odnosno, cjelokupno kršćanstvo sjedinjeno je oko Stolice apostolskoga prvaka, a zadnji dan, 25. siječnja, blagdan je Obraćenja sv. Pavla, dakle radikalnim obraćenjem svih kršćana koje će omogućiti i njihovo potpuno i vidljivo zajedništvo. ( Jure Zečević)

Ekumenski cilj je omogućiti, da na razini konkretnog pastorala, u svim našim župama, multikonfesionalnim i konfesionalno homogenim sredinama, bude moguće istovremeno i zajedno moliti za jedinstvo kršćana, crpeći iz istih biblijskih izvora i zajedničkih tematskih sadržaja.

U molitvi za jedinstvo prepoznajemo da je jedinstvo dar Duha Svetoga , a ne nešto što možemo postići samo vlastitim naporima.

Učite se dobrim djelima: pravdi težite (Iz1,17)

Što će mi mnoštvo žrtava vaših? govori Gospodin

Kad mi lice vidjet dolazite,

tko od vas ište da gazite mojim

predvorjima?

 

Građu za ovogodišnju svjetsku Molitvenu osminu priredilo je vijeće crkava Minnesote u SAD-u. Za glavnu temu Osmine 2023. Vijeće je izabralo sedamnaesti redak prvog poglavlja knjige proroka Izaije.Ovogodišnji autori su povezali Izaijine riječi s ugnjetavanjima i nejednakostima koje su se događale tijekom povijesti i teško opteretili tamošnje žitelje, sežući sve do strukturalnog rasizma, robovlasništva i genocida nad domorodačkim plemenima, a čije posljedice još i danas narušavaju (su)život ljudi i zajednica, dijele i opterećuju društvene odnose.

Stremeći k cilju jedinstva koje će kao učinak imati i vjerodostojnije svjedočanstvo, obvezujemo se živjeti tako da naše zajedništvo bude autentično svjedočenje u čijem će svjetlu naši bližnji moći prepoznati i vidjeti Krista i njegovo spasenje.

QualityJoomlaTemplates.com

Razni sadržaji

Tuesday the 3rd. Sva prava pridržana © Župa Uznesenja BDM Rogoznica 2008-2017