Sv. Franjo Ksaverski

 

Uz apostola Pavla, sv. je Franjo Ksaverski, isusovac, najveći misionar svih vremena. Svim je snagama vršio zapovijed Isusa Krista: " Pođite i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovijedio". Činio je i trpio i propovijedao, on stranac, u raznim zemljama, među poganskim narodima, Isusovu zapovijed. 

Njegove žrtve pri širenju Evanđelja neka nas hrabre i jačaju da i nama ne bude preteško evanđeosku riječ širiti onima koji je ne poznaju i koji su od nas manje poučeni. Sve neugodnosti koje nas pritom mogu snaći, neće biti ni sjena onoga što je sve prošao sv. Franjo.

Putujući, po nalogu pape i portugalskoga kralja, svoje misionarsko djelovanje započeo je u Goi u Indiji. Svuda, gdje bi dolazio, učio je jezik, običaje i religije stanovništva. Najveći cilj bila mu je uz Japan, Kina no taj plan nije uspio ostvariti. Stigao je otok Sancian i dalje mu nije bilo dozvoljeno.Teško je obolio i 3. prosinca 1552. godine preminuo. 1622 . proglašen je svetim, a papa Pio XI 1927. godine proglasio ga je zaštitnikom svih misija.  

..... kad me vidiš u nevolji i tjeskobi, svojim blagim zagovorom priskrbi mi božju pomoć. Molim te, da me nikada ne napuštaš, nego uvijek štitiš, pomažeš i braniš od svih đavolskih muka i napadaja, bdijući nada mnom dan i noć, svakoga sata i trenutka. i kad ovaj život dođe do kraja, ne dopusti zlodusima da me uplaše, pa da upadnem u beznađe. Ne napuštaj me, moj Čuvaru, sve dok me ne uvedeš u blaženo gledanje Boga, u slavu koju bih onda s Tobom i blaženom Božjom Majkom Marijom i sa svima svetima uživao zauvijek. Amen. (Molitva sv. Franje Ksaverskog Anđelu čuvaru)

 

Sv. Ivan Pavao II

 

 

22. listopada spomendan je velikoga pape, pape Ivana Pavla II. " Ne bojte se!", ohrabrujuće su riječi koje izviru iz Evanđelja, a koje i danas osvjetljuju sjećanje na njega i potiču nas na ljubav, na ljubav prema Bogu i čovjeku. Hrvatski ga se katolici rado sjećaju jer im se uvijek obraćao na hrvatskom jeziku, hrabrio ih posebno u prijelomnim trenutcima međunarodnog priznanja i zauzimanja da se zaustavi ratna tragedija kojom je naša zemlja bila pogođena. 

Cijeloga je svojega pontifikata isticao da jedinstvo europskoga naroda treba graditi na kršćanskim korijenima i vrijednostima. Pastir, misionar, mislilac, pjesnik hrvatskome je narodu darovao dva proglašena sveca i tri proglašena blaženika, među kojima, za nas sveto mjesto ima bl. Alojzije Stepinac, mučenik.

Stoga, spomen na Ivana Pavla vječno će živjeti u srcima Hrvata!

PREOBRAŽENJE GOSPODINOVO

I dok je Isus molio" lice mu zasja kao sunce" (Mt17,2), a njegove haljine postadoše tako sjajno bijele kako ih ne može obijeliti ni jedan bjelilac na zemlji" (Mk9,3).

 

Blagdan Preobraženja, uzvišeni je događaj Kristova života koji nas upućuje da s očima punim vjere i klanjanja gledamo na Krista, vječnoga Kralja po kojemu trebamo gledati i obećanje vlastitog preobraženja. 

To bi nas trebalo poticati da u svome, vlastitom životu, nastojimo pobjeđivati negativnosti, dati se voditi, izići iz uhodanosti života, iz suzne doline, poći put vrhunaca, zemljovidnih ali većma duhovnih i uvijek misliti na krajnji ishod svega što činimo, na vječnost. 

Blagdan nas upućuje i na Euharistiju, koja je za nas sakrament preobraženja, a primanje svete pričesti, sjeme preobraženja.

Sv. Terezija Avilska

 

 

Mističarka, reformatorica reda karmeličanki, prva naučiteljica Crkve. Njezin se život izmijenio nakon što ju je dojmio kip  teško izranjenoga Krista.

1562. godine, osnovala je prvi reformirani karmel.

 

Naslućujući kušnje koje čekaju Crkvu i kršćanstvo, vapila je: " O kršćani, vrijeme je da branite svoga Kralja te da se tako u velikoj zapuštenosti oko njega svrstate! Jer malen je broj vjernih koji ga još okružuje; veliko je mnoštvo onih koji slijede Lucifera. No, najgore je što oni koji se na vani očituju kao Gospodinovi prijatelji, potajno ga iznutra izdaju, tako da on ne nalazi gotovo nikoga na koga bi se mogao osloniti." No znala je i vjerovala da je odlučujuće oružje - molitva jer iz nje i druga sredstva dobivaju svoju jakost.

Gospa od Anđela

 

 

Na današnji dan se prisjećamo obraćenja svetog oca Franje koji se dogodio 2. kolovoza 1208. godine
u malenoj crkvici svete Marije od Anđela, podno grada Asiza, a u franjevačkoj povijesti ta crkva je poznata kao Porcijunkula. Crkva Gospe od Anđela ili Svete Marije Anđeoske u podnožju Asiza ima posebno značenje za sve franjevačke zajednice te ju se naziva majkom svih franjevačkih crkava.

Dok danas slavimo blagdan Gospe od Anđela razmišljamo o Mariji koja je bila izabrana za posebno
važnu zadaću. Marija je rekla svoj DA i postala Isusova majka. Ona je Gospa od Anđela ali je istodobno i naša Gospa i naša Majka. Ona je ponizna službenica Gospodnja, uzvišena žena od koje je rođen Isus. Odazvala se Bogu i posve ispunila Božji plan kao ponizna, vjerna službenica Božja. A Bog ju je uzvisio i postavio uza se, među anđele. Bog se u svojoj dobroti ne da nadmašiti. To nam je izvor
radosti i utjehe. Blažena Djevica Marija, kako nas uči Crkva, jest posrednica svih milosti koje Bog dijeli bijednom čovječanstvu.

 

Razni sadržaji

Tuesday the 17th. Sva prava pridržana © Župa Uznesenja BDM Rogoznica 2008-2017