"U krilu Gradine i bisernog Stupina, usnula je morska vila Rogoznica moja mila!"

Rogoznica – mjesto smješteno na krajnjem jugu Šibenske županije, svojim položajem, blagom klimom, arhitekturom tipičnoj za Dalmaciju, ne nosi uzalud epitet jednog od najljepših mjesta na Jadranu.
Prebogata poviješću, na žalost nedovoljno istraženom, Rogoznica je idealno mjesto za odmor kako turistički tako i duhovni.
Povijesni podaci o Rogoznici govore da je bila grčka kolonija. U rimsko doba zvala se Heraclea. U Stupinu pronađeni su ostaci pretpovijesne gradine, spomenika jednog razdoblja, s ulomcima keramičkih posuda, a na rtu Ploče, helenističko svetište s obiljem keramičkih i drugih nalaza posvećenih Diomedu, heroju trojanskog ciklusa. Na poluotoku Gradina, također nailazimo na ostatke pretpovijesne gradine, utvrđenog naselja s tumulima i rimske solane.

Prva naseljavanja na kopnu počinju oko 1390. godine, a sām otočić Kopara naseljava se oko 1518. godine stanovništvom prebjeglim pred Turcima.
Današnja Rogoznica sa svojim gotovo jezerskim akvatorijem, zauzima velik prostor, te zajedno sa selima tvori značajno turističko, gospodarsko i strateško uporište.

 

Razni sadržaji

Friday the 19th. Sva prava pridržana © Župa Uznesenja BDM Rogoznica 2008-2017