Sv. Luka, ev.

 

 

 

18. listopada spomendan je sv. Luke, ev. 

Rođen kao poganin, kršćaninom je postao oko 40. godine. Visoko obrazovan, po zanimanju liječnik te ga i štujemo kao zaštitnika liječnika.

Život mu je usko povezan sa životom sv. Pavla. Lukina evanđelja temelje se na usmenim i pismenim svjedočanstvima očevidaca čiju je on vjerodostojnost utvrdio.

Ona su zaista radosna vijest. Najopširnije je opisao Isusovo rođenje i pjesmu anđela " Slava Bogu na visini". Luka ističe nazočnost žena u Isusovu djelu spasenja. Ponajprije, to je Marija " blagoslovljena među ženama". Od njega jedinog imamo izvještaj o Marijinu posjetu Elizabeti, koji posebno štujemo u našoj župi, i Marijinu pjesmu "Veliča".

Luka pazi na stil i ljepotu govora.Njegova riječ dolazi iz srca i dira svako srce. Isusa oslovljava "Gospodin". Prikazuje ga kao prijatelja svih siromaha: grješnika, carinika, razbojnika, bolesnih, udovica, djece. Sjetimo se samo obećanja razbojniku:" Još danas ćeš biti sa mnom u raju"! Tako dojmljive prispodobe o Božjem milosrđu prema grješnicima ne donosi nitko kao Luka. 

Razni sadržaji

Friday the 29th. Sva prava pridržana © Župa Uznesenja BDM Rogoznica 2008-2017