ADVENT - DOŠAŠĆE

 

 

Strpite se dakle, braćo, do Dolaska Gospodnjega!Evo: ratar iščekuje dragocjeni urod zemlje, strpljiv je s njime dok ne dobije kišu ranu i kasnu. Strpite se i vi, očvrsnite srca jer se Dolazak Gospodnji približio! Evo, sudac stoji pred vratima! (Jak 5,7-8,9b)

Došašće, liturgijsko je vrijeme koje nas pripravlja na dolazak Boga u čovjeku; kao djeteta u štali u Betlehemu, kao milost našim dušama te kao suca na kraju vremena. Kroz cijelo Došašće provlači se radost nadanja, starozavjetne čežnje za obećanim Mesijom, " Dođi Gospodine, i nemoj kasniti."

Priprava za Božji dolazak ostvaruje se u tišini srca čovjeka. Isus poziva na budnost, na spremnost da u svakom trenutku, po volji Božjoj, stanemo licem u lice pred njega.

Uzevši ljudsko tijelo i postavši nam u svemu jednak osim u grijehu, Isus se pojavljuje kao Svjetlo svijeta na prosvjetljenje svakog čovjeka. On dolazi k nama, prešućen u drevnim vremenima, obznanjen po proročkim pismima. Tu je radost osjetila Marija kad joj je došao anđeo Gabrijel i navijestio da će začeti Spasitelja, tu je radost osjetio Kristov preteča Ivan Krstitelj. 

Da se što bolje pripravimo za dolazak Božanskog djeteta, određene su četiri nedjelje, četvero vrata tajanstvenog Doma što se otvaraju jedino da postanu stanom Previšnjeg.

Vrijeme Došašća poziva nas da svoj duh okrenemo nebeskom kako bismo zemaljskom dali predokus kraljevstva Božjeg.

Sve molitve, pjesme, crkveno ruho je u pokori i molitvi koju nam simbolizira ljubičasta boja.

Ta gdje si tako dugo već,

Zar cilj svoj nada neće steć? 

Napusti, Kriste, Božji stol

I siđi u naš suzni dol.

Razni sadržaji

Friday the 29th. Sva prava pridržana © Župa Uznesenja BDM Rogoznica 2008-2017