VODOKRŠĆE


 

Blagoslov vode na svetkovinu ili u predvečerje Bogojavljenja ima svoje korijene među kršćanima u Egiptu. Prema vjerovanju pogana ta je voda imala posebnu snagu upravo u noći između 5. i 6. siječnja. Ljudi bi je te noći grabili i nosili kući. Prema izvještaju Klementa Aleksandrijskoga kršćani su zbog toga na Bogojavljenje slavili i njegovo krštenje u Jordanu. Vrhunac slavlja bilo je uranjanje križa u vodu, čime se htjelo naznačiti da Krist donosi život. Križari i hodočasnici donijeli su taj običaj na Zapad, gdje je onda uveden blagoslov vode na Bogojavljenje. Blagoslovljena voda je za kršćane uvijek znak i sjećanje na vodu krštenja u kojoj su se preporodili na novi život.

 

 

BOGOJAVLJENJE - SVETA TRI KRALJA 

 

 

 

 

Ant. S Istoka dođoše mudraci u Betlehem da se poklone Gospodinu. Otvoriše blago svoje i priniješe dragocjene dare: zlato velikome Kralju, tamjan pravome Bogu i smirnu njegovu ukopu, aleluja.

Svetkovina Bogojavljenja ima univerzalni i misijski karakter jer se Bog u Isusu objavljuje svim ljudima, svemu svijetu. Isus nije samo izdanak Davidov nego i Abrahamov, izdanak oca vjere, oca svih vjernika u jednoga Boga.

Sadržaj svetkovine ne obuhvaća samo pojavu mudraca s Istoka nego i objavu božanske biti kod krštenja na Jordanu i na svadbi u Kani Galilejskoj.

" Mudraci s Istoka predstavljaju upućivanje čovječanstva prema Kristu, nutarnje iščekivanje ljudskog duha, kretanje religija i ljudskoga uma prema Kristu." (Benedikt XVI- Djetinjstvo Isusovo) Oni su došli izdaleka,padajući ničice pred njim izrazili su poštovanje prema novorođenome kralju židovskom. U bogojavljenskoj objavi kršćanima se nudi odnos dijaloga i suživota različitih nacija i vjera jer je Kristova Crkva, Crkva svega svijeta u kojoj se svi mi trebamo osjećati kao ljubljena djeca Božja.

Svetkovina Bogojavljenja, nakon Uskrsa, najstariji je blagdan kršćanstva. Nastao je u Istočnoj Crkvi. već u 3. stoljeću o njemu govori Klement Aleksandrijski. Pobožni magi o kojima govori Matejevo evanđelje bili su vjerojatno astrolozi iz Perzije. Obično ih se prikazuje kao kraljeve s bogatom pratnjom. Inicijali njihovih imena su se ispisivali na vratima prilikom blagoslova kuća G+M+B no izvorno kratica glasi C+M+B od latinskoga Christus mansionem benedicat ( Krist neka blagoslovi boravište)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Razni sadržaji

Saturday the 20th. Sva prava pridržana © Župa Uznesenja BDM Rogoznica 2008-2017