BOŽIĆ - ROĐENJE GOSPODINOVO


 

 

" Ne bojte se! Evo javljam vam, blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj - Krist, Gospodin. I evo znaka: naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama." ( Lk2, 10-12)

Rođenje Isusa Krista početak je posebne povijesti odnosa između Boga i čovjeka, novi je to pokušaj uprisutnjenja Boga u našim životima. Gospodin dođe u obličju sluge, u zabitom mjestu, odjeven u siromaštvo.Rađa se od neznatne službenice, siromašne Djevice. 

U mrkloj noći koja se nadvila nad Betlehemom, upalilo se veliko svjetlo: stvoritelj svega svijeta utjelovio se, sjedinivši se nerazdruživo s ljudskom naravi tako da je postao Bog od Boga, svjetlo od svjetla i istodobno čovjek, pravi čovjek. U štalici, Bog nam se pokazuje kao ponizno dijete. Učinio se malenim da nas oslobodi težnje za veličinom, moći. Bogat božanstvom, za nas postade siromahom.

Božićno nam dijete objavljuje da je Bog tako ljubio svijet da je dao svoga Sina Jedinorođenca da ni jedan koji u njega vjeruje ne propadne nego ima život vječni. ( Iv3,16)

Riječ Božja uzima naše ljudsko tijelo da bi bio nama u svemu jednak, osim u grijehu. Bog je u svojoj svemogućnosti mogao na bezbroj načina poslati svojega Sina. Ali On je odlučio da se rodi od Marije i pravedna čovjeka, Josipa, u obiteljskoj zajednici muškarca i žene. Time je Bog htio posvetiti i tu temeljnu ljudsku zajednicu kojoj povjerava i svoga Sina.

Božić je blagdan mira i pomirenja, darivanja, blagdan prihvaćanja drugoga i drugačijega. Ivan Krstitelj nas upozorava da nam je zadatak "pripraviti put Gospodinu" kako bismo uljepšali dušu njegovom prisutnošću, uresili je njegovim milostima, spalili slamu naših nesavršenosti i promijenili je u mekani ležaj za njegovo presveto tijelo.

Kad se Isus rodio, anđeli su veselo pjevali Slava Bogu na visini i navijestili na zemlji mir ljudima dobre volje. Vidjeli su da je nebeski Jeruzalem sagrađen od svih naroda svijeta. 

Nek se raduje pravednik, jer se približio pobjedi, nek se veseli i grešnik, jer je pozvan na oproštenje, nek kliče od radosti i nekršteni jer pozvan na život!

Zdravo, mali Isuse koji sad nas pohodi!

Tebe sav puk uznosi, nas u slavu vodi Ti.

Sveto Tvoje rođenje

bilo svim na spasenje.

 

ČESTIT I OD BOGA BLAGOSLOVLJEN BOŽIĆ!

                 

Razni sadržaji

Friday the 19th. Sva prava pridržana © Župa Uznesenja BDM Rogoznica 2008-2017