DOŠAŠĆE - ADVENT
 

Sam Bog mira neka vas posvema posveti i cijelo vaše biće - duh vaš i duša i tijelo - neka se besprijekornim, savršenim sačuva za Dolazak Gospodina našega Isusa Krista. Vjeran je Onaj tko vas poziva: on će to učiniti. (1Sol5, 23-24)

 

            Došašće, vrijeme je kada idemo u susret Svjetlu koje će prosvijetliti svakoga čovjeka. 

Došašće je hod prema Isusovu rođenju, dolasku Božjem u obliku nevinog djeteta u jaslama koji " je sama sebe označio pravim kruhom koji silazi s neba - kao pravu hranu koja je čovjeku potrebna za njegovo "biti čovjekom" ( Benedikt XVI "Djetinjstvo Isusovo").

Vrijeme Došašća, vrijeme je obraćenja i nade, razmišljanja o nevjerojatnoj ljubavi i poniznosti, vrijeme u kojem pristupamo sakramentu pomirenja, Sv. Ispovijedi. I to je ono najvažnije, da zađemo u svoje srce, našu betlehemsku štalicu, da provjerimo ima li u njemu mjesta za Božja Sina. " Pripravite put Gospodnji, poravnite mu staze!" ( Mt3,3)

I samo Bogoslužje, četiri adventske nedjelje, pripravljaju nas na dolazak Svjetla koje nema zalaza.

1. nedjelja Došašća

Svemogući Bože, mi s vjerom iščekujemo Kristov dolazak, udijeli, molimo te, da mu idemo u susret pravednim životom te nas, kad dođe, postavi sebi s desna i uvede u Kraljevstvo nebesko.

" Vrijeme je već da se oda sna prenemo jer nam je sada spasenje bliže nego kad povjerovasmo. Noć poodmače, dan se približi! Odložimo, dakle, djela tame i zaodjenimo se oružjem svjetlosti." (Rim13,11-12)

2. nedjelja Došašća

Priprava naših duša jest drugi čin priprave adventa, drugi korak prema Djetešcu. Nek se očiste ljudska srca i tako dostojni pođimo Njemu. Svemogući i milosrdni Bože, dok hitimo u susret tvome Sinu, daj da nas zemaljske obveze i brige ne smetu; nebeska mudrost tvoje Riječi nek nas uvede u zajedništvo njegove sudbine. 

3. nedjelja Došašća


Ova nedjelja puna je božićnog veselja, radosti svih koji ga iščekuju. Bože, ti vidiš, mi s vjerom očekujemo blagdan rođenja Gospodnjega. Molimo te da nam bude događaj spasenja te da ga radosno proslavimo svečanom službom hvale. 

Treća nedjelja Došašća je i nedjelja Caritasa. posvećena razmišljanju o potrebnima, odbačenima, o onima koje je možda čovjek odbacio ali Bog - ne! Prikupljanjem novčanih sredstava, darova, konkretnim akcijama hrvatskoga Caritasa, uljepšajmo svijet, zemlju koju smo baštinili. Prisjetimo se riječi Majke Terezije: " Naši su siromasi veliki ljudi, vrijedni ljubavi. Ne treba im naše sažaljenje i sućut. Treba im naša ljubav prožeta razumijevanjem i naše poštovanje. Siromasima trebamo reći da nam nešto znače, da je i njih stvorila ona ista ruka Božja, puna ljubavi, da bi ljubili i bili ljubljeni." ( Dođi, budi moje svjetlo")

4. nedjelja Došašća

Bliži se vrijeme dolaska Emanuela. Naskoro će raskinuti sveti veo majčina krila. Pripravimo naša srca za božićnu milost - Isusa u Euharistiji. Isus hoće čisto srce. Budimo jaki, ne klonimo duhom jer s nama je On - mir naš, snaga naša, naš Emanuel.

" Pripravimo put Gospodnji, poravnajte staze Njegove; sve doline neka se ispune, i svaka gora i uzvisina neka se slegne; i što je krivo neka bude ravno i krševiti putovi neka budu glatki". (Lk3, 4-6)Razni sadržaji

Friday the 19th. Sva prava pridržana © Župa Uznesenja BDM Rogoznica 2008-2017