SVI SVETI
 

 

 

Od izlaska sunca do zalaska

hvaljeno bilo ime Gospodnje!

Uzvišen je Gospodin nad sve narode,

slava njegova nebesa nadvisuje.

Tko je kao Gospodin, Bog naš,

koji u visinama stoluje

i gleda odozgo nebo i zemlju?

 

Svetkovinom Svih Svetih slavimo uskrslo čovječanstvo koje je stiglo do cilja svojega kršćanskoga bivstvovanja. Blagdan je to naše vjere u konačnu pobjedu istine i života. Bol, patnja i smrt nemaju zadnju riječ, nego život, život vječni.

Sveci i svetice, proglašeni i neproglašeni, koji su se na izvanredan način u svojem životu otvorili Božjem djelovanju, naša su braća i sestre u slavi, potiču nas i pomažu nam svojim zagovorom. Napuštali su svoju osobnu sigurnost i prihvaćali svoje ljudsko siromaštvo i uvjetovanost. Niknuli su u našoj povijesti, uvjetovani našom ljudskošću pa i grijehom. Ali, imali su apsolutno povjerenje u Boga koji je ljubav i život. Oni su nam poticaj da se isplati podnositi patnje, boli, biti prezren i trpjeti za Krista. Svetost Svetaca ne zasniva se na bučnim djelima nego na stvarčicama koje očima svijeta izgledaju kao sitnice. Ali oni nas sokole u patnjama i podsjećaju nas da " sve patnje sadašnjega vremena nisu ništa prema budućoj slavi koja se ima očitovati u nama." (Rim 8,18)

 

DUŠNI DAN - SPOMEN SVIH VJERNIH MRTVIH

 

" Gdje je, smrti, pobjeda tvoja? Gdje je, smrti, žalac tvoj?Žalac je smrti grijeh, snaga je grijeha Zakon. A hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu. ( 1Kor 15, 55-57)

Smrt obilježava konac zemaljskom životu i početak vječnog, duša se dijeli od propadljivoga tijela i susreće se s Bogom na posebnome sudu.

Dan nakon proslavljene, hodočasničke , Crkva ima i čistilišnu u kojoj se ljudska duša priprema za sjedinjenje s vječnim i svetim. Tim dušama, koje kušnja grijeha obvezuje na čišćenje, Crkva posvećuje poseban spomen. Dušni dan upravlja vjerniku misao na ljudsku, prirodnu, zemaljsku žalost, budi u vjerniku poštovanje prema tjelesnom, vremenitom životu.

Bitan simbol Dušnog dana je svijeća - Kristova nazočnost, svjetlo koje progoni tamu, svjetlo koje poput Krista na križu pomalo dogorijeva i otvara nam vrata novom, vječnom životu gdje ćemo " biti slobodni i vidjet ćemo, vidjet ćemo i ljubit ćemo, ljubit ćemo i zahvaljivat ćemo. Gledaj, to će doći na kraju, na kraju bez kraja." (Sv. Augustin)

Razni sadržaji

Friday the 19th. Sva prava pridržana © Župa Uznesenja BDM Rogoznica 2008-2017