Sv Ivan Trogirski

 

Na dalmatinskoj Haridbi, na krševitom mjestu izloženom vjetru, suncu, kiši, stopljena s krajolikom, nalazi se jedina crkva posvećena Sv. Ivanu Trogirskom.

Svetac, neupitni uzor nasljedovanja, čiji spomendan obilježavamo 14. studenog, bio je trogirski biskup, reformator crkve, zagovornik hrvatske orijentacije dalmatinskih gradova. U vremenima, bremenitim, nesigurnim, zalagao se za mir, pomirbu među zavađenima, pravednost među ljudima.

O sv. Ivanu ima mnogo legendi, a poveznica s nama je brodolom koji je doživio kod rta Planka, u blizini Rogoznice. "O četvrtoj noćnoj straži dođe on k njima hodeći po moru". ( Mt 14, 25-26)

Za vrijeme plovidbe prema Šibeniku, zahvatila ih je oluja. "Hrabro samo! Ja sam. Ne bojte se!" Hodajući po valovima, po njegovu zagovoru, oluja se stišala, mornari i sav teret spašeni, te su mogli dalje nastaviti ploviti prema cilju. U znak zahvalnosti, brodolomci sagradiše crkvu njemu u čast, 1333. godine koja i danas odoljeva mnogim olujama.

Još jedna legenda tvrdi da su Mlečani uzeli njegovu ruku kao relikviju, no ona se na godišnjicu njegove smrti vratila u grob.

Sv. Ivane, umiri valove, stišaj oluju u našem životu, našim obiteljima, domovini da bismo po tvojem zagovoru uplovili u zagrljaj Isusa Krista.

U našem danas svi slavimo zboru

zaslužna djela i pobjedno slavlje

odličnog muža, predobrog Pastira

Ivana svetog!

Sv. Ivan Trogirski

 

 

Razni sadržaji

Thursday the 18th. Sva prava pridržana © Župa Uznesenja BDM Rogoznica 2008-2017