Sv. Jakov, ap.

 

 

Sv. Jakov apostol

Apostol, ribar, sin Zebedeja i brat Ivana evanđelista. Prvi mučenik među apostolima. Svjedok je posebnih događaja iz života Isusa Krista.

25. srpnja slavimo sv. Jakova starijeg, apostola. Bio je sin Zebedeja i Salome, brat Ivana evanđelista. Rođen je u Betsaidi na Genezaretskom jezeru. Na apostolsko ga je djelo pozvao sam Isus Krist, što nam svjedoči evanđelist Matej u zapisu: ‘Idući odatle dalje, Isus opazi drugu dvojicu braće, Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana, u lađici, s ocem, gdje krpaju mreže. Pozva ih. Oni odmah ostave lađicu i svog oca te pođu za njim.’

Sveti Jakov, zajedno s Petrom i Ivanom, pripada onome najužem krugu oko Isusa. S njima je nazočio uskrsnuću Jairove kćeri, preobraženju Isusovu na Taboru i smrtnoj borbi u Getsemaniji. Zapisano nam je i da je Jakov bio nagla i žestoka temperamenta. Kad Samarijanci nisu primili Isusa, Jakov i Ivan upitali su ga hoće li zapovjediti ognju da siđe s neba i da ih uništi. Isus ih je, dakako, ukorio.

A u Djelima apostolskim piše da je u vrijeme kralja Heroda mačem pogubljen Jakov, brat Ivanov. Klement Aleksandrijski i Euzebije Cezarejski spominju i obraćenje sudskog sluge koji je Jakova vodio na sud. Kad je vidio s kolikim je mirom apostol Jakov primio osudu, bio je potaknut i sam se priznati kršćaninom. Jakova je zamolio za oproštenje za sve što mu je učinio, a apostol ga je poljubio i rekao mu: ‘Mir s tobom!’ Poslije toga je obojici odrubljena glava.

Tijelo  sv. Jakova preneseno u Santiago de Compostelu u Španjolskoj gdje je i njegov grob,  i koji je uz Rim i Jeruzalem, postao najpoznatije hodočasničko odredište.

Svetome Jakovu posvećena je naša katedrala u Šibeniku!

SVETA MISA U UTORAK U 08.30!

QualityJoomlaTemplates.com

Razni sadržaji

Friday the 8th. Sva prava pridržana © Župa Uznesenja BDM Rogoznica 2008-2017