Molitva za mir u Ukrajini

 

 

Naš je pravi mir pax Christi ( Kol 3,15). No, blago mira mnogim ljudima ostaje skriveno. " O kad bi i ti u ovaj dan spoznao što je za tvoj mir!" (Lk 19,42). To je Isusova jadikovka nad Jeruzalemom. Mogli bismo reći i jadikovka sviju nas nad Rusijom, za koju molimo da se obrati, da spozna zlo koje čini narodu, ljudima, djeci, ne samo Ukrajine nego i vlastitom jer, mir je blago koje treba čuvati, njegovati. 

Nesuglasice, one izbiju, nastupe, dovode do spora, i do rata. Nažalost, mi smo u takvoj poziciji da se " poput hodočasnika ovdje na zemlji potucamo po babilonskim vrbicima, na poljani izgnanstva; prenoseći iz dana u dan, iz sata u sat svoj šator uvijek do sjene križa. Postizanje mira je nešto mnogo savršenije. On počiva u trijumfu Gospodinova milosrđa u nama. Sveti Augustin kaže " una spes, una fiducia, una promissio, misericordia tua" (jedina nada, jedino pouzdanje, jedino čvrsto obećanje je tvoje milosrđe). (Iz knjige Dnevnik duše, Ivana XXIII)

 Povijest se ponavlja. I u doba pontifikata Ivana XXIII gotovo je izbio rat ali zalaganjem i mudrošću samoga pape, danas svetca, izbjegnut je još jedan rat. Enciklikom Pacem in Terris (Mir na zemlji), ukazao je kako trajan mir ovisi o pravednom svjetskom poretku, ističe važnost uzajamnog povjerenja i iskrenih ugovora, te iznosi kako osnovna ljudska prava, pa i prava manjina, proizlaze iz evanđelja. " Čvrstina pravog mira nije zapravo u jednakoj oružanoj snazi već jedino u uzajamnom povjerenju i u načelima zdrava razuma".

Stoga, dobri Bože, Majko naša, Gospo Vladimirska koju Rusi velikom ljubavlju štuju, posveti Rusiju, obrati vođe Tebi da se povrati mir, onaj Mir koji nam nudi naš učitelj Isus Krist!

Razni sadržaji

Friday the 8th. Sva prava pridržana © Župa Uznesenja BDM Rogoznica 2008-2017