SVIBANJSKA POBOŽNOST

POD OBRANU SE TVOJU UTJEČEMO

POD OBRANU SE TVOJU UTJEČEMO, SVETA BOGORODICE.

NE ODBIJ NAM MOLBE U POTREBAMA NAŠIM,

NEGO NAS OD SVIH POGIBLI UVIJEK OSLOBODI,

DJEVICE SLAVNA I BLAGOSLOVLJENA.

GOSPOĐO NAŠA, POSREDNICE NAŠA, ZAGOVORNICE NAŠA!

SA SVOJIM NAS SINOM POMIRI, SVOJEMU NAS SINU PREPORUČI,

SVOJEMU NAS SINU IZRUČI. AMEN.

 

 

 

 

 

" Oj, Majko Božje milosti, vijek pomoć nama budi

da vijenac sviju kreposti nam svima resi grudi."

 

Mjesec svibanj poklanjamo Mariji kao izraz odanosti i poštovanja prema Majci našega Spasitelja i našoj vlastitoj Majci koja ničije molbe ne odbija jer u nama gleda svoju djecu.

Krunica, pobožan je oblik sjedinjenja s Bogom, pobožnost koja uvijek uzdiže duh k nebu. Ona nam otkriva događaje iz Isusova i Marijina života u povezanosti s okolnostima duša koje mole i nadahnućima sveopće crkve. Kroz krunicu dajemo naglasak na mističnu kontemplaciju, duboko razmatranje i pobožnu nakanu. Krunicom molimo za osobne potrebe, a isto tako sudjelujemo u zboru čitave Crkve moleći za potrebe cijeloga čovječanstva jer je ova tako draga marijanska pobožnost pomogla u očuvanju svijeta od prijetećih nevolja, u povratku napretka  i društvenog reda. Otajstva krunice jednostavna su, a tako beskrajno duboka, ona su otajstva našega života, osobnoga, obiteljskoga, otajstva života Crkve.

Povjerimo Njoj da nas vodi ovim nestalnim svijetom te nam pomogne da budemo istinski prijatelji njezina Sina i odvažni graditelji njegova Kraljevstva u svijetu. Marija se po svojem "DA" prepušta Bogu da je oblikuje, odgaja i vodi. Vjera je izvor njezina mira, a Bog je potiče na put sebedarja. Ona je radosna, a radost je najveći znak Božje nazočnosti u nama.

"O blagoslovljena Marijina krunice, kolike li radosti vidjeti kako se poput prinosa izdižeš iz ruku nevinih, svetih svećenika, čistih duša, mladeži, starijih, onih koji cijene vrijednost i djelotvornost molitve, iz ruku bezbrojnoga i pobožnog mnoštva poput simbola i poput stijega željenog mira u srcima i mira za sve narode svijeta!" (sv. Ivan XXIII)

Pobožnost Svete krunice uveo je sv. Dominik kako bi se izliječile rane društva. Prosvijetljen s neba, jasno je vidio da nema boljeg lijeka protiv zla našega vremena nego privoditi ljude Kristu koji je " put, istina i život" pomoću čestog razmatranja otkupljenja i moljenja po zagovoru Presvete Marije. 

Jer, jedno od obećanja koje je Blažena Djevica Marija dala sv. Dominiku i bl. Alanu je: Krunica će pomoći rast kreposti i dobrih djela, donijeti obilje Božjih darova za dušu, preokrenut će ljubav prema svijetu u ljubav prema Bogu, uzdići srca da žele božanska i vječna dobra. 

 

Razni sadržaji

Friday the 29th. Sva prava pridržana © Župa Uznesenja BDM Rogoznica 2008-2017