BOGOJAVLJENJE - SVETA TRI KRALJA

 

 

 

Što dršćeš, kruti Irude,

Od Kralja koji dolazi?

Ne, prijestolja ne otima

Tko rajski prijesto dariva.

 

Bogojavljenje, svetkovina je objave Gospodinove narodima čitavoga svijeta što su ih predstavljali Mudraci s Istoka kako bi iskazali čast kralju čije je rođenje navijestila zvijezda, kralju koji je poslan od Boga da donese mir i spasenje svemu svijetu.

Zvijezda ima svoju simboliku. Ona je znak koji ovo dijete označuje kao Spasitelja kojega je Izrael očekivao. Mudrace, zvijezda najprije vodi u Jeruzalem, u kraljevu palaču jer ondje mora biti rođen budući kralj. Potrebna im je uputa preko svetih spisa, preko riječi živoga Boga da bi konačno našli put prema Davidovu baštiniku jer riječ Božja daje da se otkrije ne samo volja Božja nego i njegova prisutnost među nama skrivena u malenom djetetu.

" Kad ugledaše zvijezdu, obradovaše se radošću veoma velikom." (Mt2,10) Zvijezda im opet svijetli vodeći ih u Betlehem do djeteta i njegovih roditelja na rubu društva jer se za Boga  sve što je veliko rađa iz onoga što je malo, neznatno. Mudraci dolaze pred Isusa i padajući ničice daju mu svoje darove koji mu priznaju kraljevsko dostojanstvo; zlato - Isusovo kraljevanje, tamjan - Božje sinovstvo, smirnu - otajstvo njegove muke. Isus - Kralj je židovski, priznat kao Sin Božji kojemu se klanjaju pogani. Bogojavljenje, svetkovina je univerzalnosti Crkve koju Bog čini sveopćim sakramentom spasenja.

 

Svetkovina Bogojavljenja posvećena je i Djelu Sv. Djetinjstva. Djelo Sv. Djetinjstva sastoji se od dva stupa: molitve i materijalne žrtve. Oba se koriste kako bi se pomoglo duhovne i materijalne potrebe djece diljem svijeta: izgradnja škola, sirotišta, bolnica, kako bi se pomoglo djeci u azilu, djeci na župama i u različitim pokretima i udrugama. 

Više na www.misije.hr

ČITANJE ŽUPNE STATISTIKE!

Razni sadržaji

Saturday the 20th. Sva prava pridržana © Župa Uznesenja BDM Rogoznica 2008-2017