Sv. Franjo Ksaverski

 

Uz apostola Pavla, sv. je Franjo Ksaverski, isusovac, najveći misionar svih vremena. Svim je snagama vršio zapovijed Isusa Krista: " Pođite i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovijedio". Činio je i trpio i propovijedao, on stranac, u raznim zemljama, među poganskim narodima, Isusovu zapovijed. 

Njegove žrtve pri širenju Evanđelja neka nas hrabre i jačaju da i nama ne bude preteško evanđeosku riječ širiti onima koji je ne poznaju i koji su od nas manje poučeni. Sve neugodnosti koje nas pritom mogu snaći, neće biti ni sjena onoga što je sve prošao sv. Franjo.

Putujući, po nalogu pape i portugalskoga kralja, svoje misionarsko djelovanje započeo je u Goi u Indiji. Svuda, gdje bi dolazio, učio je jezik, običaje i religije stanovništva. Najveći cilj bila mu je uz Japan, Kina no taj plan nije uspio ostvariti. Stigao je otok Sancian i dalje mu nije bilo dozvoljeno.Teško je obolio i 3. prosinca 1552. godine preminuo. 1622 . proglašen je svetim, a papa Pio XI 1927. godine proglasio ga je zaštitnikom svih misija.  

..... kad me vidiš u nevolji i tjeskobi, svojim blagim zagovorom priskrbi mi Božju pomoć. Molim te, da me nikada ne napuštaš, nego uvijek štitiš, pomažeš i braniš od svih đavolskih muka i napadaja, bdijući nada mnom dan i noć, svakoga sata i trenutka. I kad ovaj život dođe do kraja, ne dopusti zlodusima da me uplaše, pa da upadnem u beznađe. Ne napuštaj me, moj Čuvaru, sve dok me ne uvedeš u blaženo gledanje Boga, u slavu koju bih onda s Tobom i blaženom Božjom Majkom Marijom i sa svima svetima uživao zauvijek. Amen. (Molitva sv. Franje Ksaverskog Anđelu čuvaru)

 

Razni sadržaji

Thursday the 25th. Sva prava pridržana © Župa Uznesenja BDM Rogoznica 2008-2017