NEDJELJA PEDESETNICE


 

 

O Duše sveti, siđi!

Naš pepel čeka na tvoj silazak,

Zrnašce svako hoće da se prometne

U sjeme, svaka r ječ

U iskru tvoga plamena:

Pa da ih zemljom rasije

Tvoj vjetar, i sve stvoreno

Da zboreć jednim jezikom

Ko jedna duša klikne: ... (V.Nazor: Duhovi)

 

Pedesetnica, blagdan Duha, dovršenje je Vazma. Od njega  i po njemu ostvaruje se obnova svijeta koji Bog ponovno stvara. Iz Djela apostolskih spoznajemo kako Crkva na putu obraćenja otvara vrata svima, ne samo Židovima. To nas upozorava da prevladamo sve jezične, rasne, vjerske razlike i u zajedništvu budemo jedan, isti Božji narod u jedinstvenoj različitosti duha i jedinstvu djela.

Mjesto prebivanja Duha Svetoga je u nama samima, u našoj nutrini. Slavimo Duhove kao blagdan " rođenja Crkve". Isus šalje Duha Svetoga koji će ostati u njegovoj Crkvi do svršetka svijeta. Svoje djelo on je  završio i otišao k Ocu, ali mi nismo napušteni i prepušteni sami sebi. Poslao nam je Duha Svetoga, Božjega Duha da nam oprosti grijehe i da nam ispuni srce radošću, mirom, blagošću, plemenitošću, Duha koji nas posvećuje i usmjeruje u životu do konačnog, sretnog prelaska u kuću Očevu.

Dođi, o Duše Sveti, preblaženo svjetlo, napuni sjajem naše pameti, zapali nam srca svetom željom za krepošću, operi naše nečistoće, omekšaj naše tvrdoće, izliječi naše rane.

Vrijeme Duha je nezaustavljivo nastavljeno, jer se u svim vremenima Crkve očituje snaga Duha Svetoga.

 

 

Razni sadržaji

Friday the 29th. Sva prava pridržana © Župa Uznesenja BDM Rogoznica 2008-2017